11/03/2023

Turni smuk v krnici Suho ruševje, 1916 m (Karavanke)

Turni smuk v krnici Suho ruševje, 1916 m (Karavanke)

🎿 Končno nam je uspelo: v PD Krim smo ne le razpisali, ampak tudi izvedli prvi društveni turni smuk!

V prijetno hladnem zgodnjem jutru brez oblačka smo se v strmino od Ljubelja proti Zelenici zagrizli trije nadobudni vodniki, Marko, Boštjan in jaz.

V prvih nekaj deset metrih se sicer že kažejo prvi kopni jeziki zemlje, a pot je odtlej navzgor navkljub ne ravno radodarni zimi še vedno lepo zalita. Tudi v eni najlepših in največjih karavanških krnic, čeprav so nas spodaj lokalni poznavalci opozorili, da zna mestoma zavoljo sončne lege snega že zmanjkovati.

Sprva je kazalo, da bo treba zaradi jutranje pomrznjenosti na smuči hitro natakniti srenače, a smo do Doma na Zelenici po servisni poti prišli brez kakršnihkoli zapletov. 

Po poteh, pobočjih in grapah tam okoli je bilo ves dan nadvse živahno: s turnimi smučmi, s sankami, s čevlji z nataknjenimi derezami ali brez njih, celo s kolesom so se po njih preganjali ljudje vseh starosti.

Turni smuk v krnici Suho ruševje, 1916 m (Karavanke)

Po kratkem okrepčilu v Domu smo si nadeli žolne in se odpravili v smeri Vrtače. Kmalu smo naleteli na poledenelo prečnico čez strmo pobočje, od koder sva nadaljevala le midva z Markom. Na smuči sva nataknila srenače, ki so nama kasneje še nekajkrat prišli prav. Brez njih bi bilo na nekaj strmih ledenih vesinah lahko nevarno.

Tu in tam je iz snega že pogledalo rušje, a vstop v Suho ruševje je še vedno brez omembe vrednih ovir in kopnin. In ko dosežeš to prelepo krnico ter se po njenem dnu v soncu napotiš proti 1916 metrov visokemu Žlebu, škrbini med Palcem in Zelenjakom, ti lahko duša ves čas veselo prepeva.

Ko ga dosežeš, uzreš brezno proti avstrijski strani, ki pa tudi ni bilo brez obiskovalcev (ti so si smuči sicer oprtali), a si vendarle bolj zaželiš vrnitve proti Ljubelju.

Sneg v Krnici je bil nazaj grede že rahlo južen, a je bila smuka vseeno navdihujoča. Po okusnem zgodnjem kosilcu naju je čakal le še spust po senčnem in zato pomrznjenem Šentanskem plazu ter vrnitev mimo številnih obiskovalcev nazaj na povsem zaparkirani Ljubelj.

Čudovite kraje, lepo vreme in dobro družbo smo si izbrali za prvi turni smuk PD Krim! Se nam prihodnjič pridružite?

Turni smuk je vodil Marko Habjan, planinski vodnik PD Krim. 

Zapis in fotografiji: Barbara S. Podlesnik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja