Pot št. 1353

STRAHOMER-STRMEC-KRIM

Višinska razlika: 800 m

Dolžina poti: 2 uri in 10 min

Avtomobil ali avtobus lahko pustimo na urejenem parkirišču ob potoku Iška pred mostom v Strahomerju.

Peš se odpravimo po lokalni asfaltni cesti (300m) mimo cerkve sv. Jakoba do zadnje hiše v Strahomerju.
Tu imamo možnost iti naravnost čez Kramarco, vendar mi izberemo desno ob gospodarskem poslopju na gozdno vlako. Ta se kmalu strmo vzpenja in nas mimo Šešerja po 45 minutah pripelje na
gozdno cesto, katero prečkamo na 635 m visoko. Nekaj metrov višje je stičišče s
planinsko potjo Vrbljene-Krim. Po petih minutah se pridruži tudi pot Tomišelj-Krim 720
m visoko. Od tod naprej mimo »Miščeve skale« čez Strmec in po dvajsetih minutah do
obračališča za tovornjake »Hotemršca« 830 m visoko. Čez 10 minut se pot priključi
smeri Preserje-Planinca-Krim . Po njej potrebujemo do vrha še 35 minut.

Opisana pot je najbolj shojena od spodaj navedenih.

Pot št. 1354

STRAHOMER - KRAMARCA - KRIM

(višinska razlika 800 m)

Dolžina poti: 2 uri in 10 min

Avtomobil ali avtobus lahko pustimo na urejenem parkirišču ob potoku Iška pred mostom v Strahomerju.

Peš se odpravimo po lokalni asfaltni cesti (300m) mimo cerkve sv. Jakoba do zadnje hiše v Strahomerju.

Tu pot nadaljujemo naravnost po gozdni poti. Po desetih minutah prispemo do križišča treh gozdnih poti. Izberemo zgornjo, katera se tudi začne strmo vzpenjati.

Dvakrat prečkamo poseko pod električnim daljnovodom. Po 40 minutah pridemo na Kramarco. To je ravnica, na katero se izteka več gozdnih vlak na gozdno cesto 635 m visoko. Pot nadaljujemo s prečkanjem gozdne poti po desni položni vlaki, ki se kmalu strmo dvigne navkreber. Od Kramarce do naslednje gozdne ceste je 30 minut oziroma do planinskih poti, ki pelje iz Iškega Vintgarja na Krim in Iška- Gornji Ig- Krim.

Če se spuščamo iz Krima in smo namenjeni v Strahomer je tu nevarnost, da jo zgrešimo. Od tod vodi na desno proti vrhu Krima le ena pot, kamor pridemo po štiridesetih minutah.

Pot št. 1351

TOMIŠELJ-STRMEC-KRIM

Višinska razlika: 804 m

Dolžina poti: 2 uri in 10 min

Z urejenega parkirišča pred župniščem pod cerkvijo v Tomišlju se povzpnemo po stopnišču desno mimo cerkve Roženvenske Matere božje po markirani poti.
Čez 20 minut prvič prečkamo gozdno cesto, vzpenjamo se še 20 minut in prečkamo drugo
gozdno cesto 610 m visoko. Čez 20 minut ponovno prečkamo gozdno cesto. Vzpon nadaljujemo po kolovozni poti. Po 5. minutah pridemo na planinsko pot Strahomer-Krim in Vrbljene-Krim (720 m). Od tod nadaljujemo po skupni poti navkreber čez Strmec, mimo »Mihčeve skale« , in po 20 minutah prispemo do obračališča za tovornjake 830 m visoko.

Pred nami je še 10 minut hoje do križišča s planinsko potjo Preserje-Planinca-Krim, po kateri potrebujmo do vrha še 35 minut.

Profil Iški vintgar – Krvava peč:

Profil Krvava peč – Kurešček:

Pot št. 976

IŠKI VINTGAR - KRVAVA PEČ - KUREŠČEK

Višinska razlika: XX m

Dolžina poti: 5 ur in 15 min

Možnost parkiranja na plačljivem parkirišču 500 metrov pred Domom v Iškem Vintgarju.
Plačilo parkirnine je možno gotovinsko s kovanci ali prek sistema Easypark (SMS ali telefonska aplikacija). 

Po petih minutah skrenemo levo čez betonski most in takoj desno ob potoku Iška, kamor nas tudi usmerijo table. To je edino prečenje potoka na celi poti. Sledimo dobro markirani in shojeni stezi.  Na dveh mestih je zavarovana  z jekleno vrvjo.
Po uri in pol pridemo, do razcepa poti. Odcep levo se takoj usmeri proti Krvavi peči, desni krak pa nas po petih minutah hoje pripelje do sotočja Iške in Zale potem pa se spet pridruži stezi v Krvavo peč, kamor pridemo še po uri in pol. Na več mestih je steza vdelana v strm breg.

Iz Krvave peči nadaljujemo po kamionskih poteh. Po uri in pol pridemo do križišča kamionskih poti imenovan Mrzlica. Ena se odcepi proti Mokrcu (je tudi markirana), druga pa se spušča navzdol, kateri sledimo do vlake desno. Sledimo markacijam in po štiridesetih minutah pridemo do Kureščka. 

Pot št. L0361

MRZLICA - MOKERC (1059 m)

Višinska razlika: XX m

Dolžina poti: 1 ur in 10 min

Lahka, dobro označena pot.

Planinska pot se prične na Mrzlici, na 820 m nadmorske višine. mrzlici pravimo tudi “Vrh klancev”, kjer vodi tudi planinska pot Krvava peč – Kurešček.

Sledimo kamionski poti. Po pol ure hoje pridemo do križišča petih poti imenovanem tudi “Križaj”  nad Logarnico. Izberemo pot naravnost in po petnajstih minutah pridemo do naslednjega križišča, kjer nas tudi smerne table opozorijo, da moramo zaviti desno po kamionski poti na vrh Mokrca, kjer je skrinjica z žigom in vpisno knjigo (1059 mnm).