25/12/2022

16. Božični nočni pohod na Planinco

Jaslice ob poti na Planinco

🥾 Na minuli Božič je tudi letos bila zadnja aktivnost PD Krim, pohod na Planinco, kar smo organizirali skupaj z Lovsko družino Tomišelj.

Bila je že šestnajstič po vrsti.

Ko se je dan prevesil v večer smo se zbrali pri cerkvi sv. Janeza v Podkraju. Po gozdni vlaki smo se povzpeli do ceste ki vodi iz Tomišlja in ji sledili prav do Planince. Bilo je čarobno, saj je poleg naših čelnih svetilk iz doline pozdravljalo nič-koliko lučk iz sleherne hiše ali dvorišča, pa celo na nebu so sijale posamezne zvezde in luna.

Zimska večerna idila pa bi bila še lepša če bi bil sneg. Ob poti med koreninami smo lahko občudovali jaslice, katere vsako leto postavi z veliko tenkočutnosti sovaščanka Darja Perme. V lovski koči nas je pričakala topla peč, čaj, kuhano vino…, tudi za jest ni manjkalo. Bilo je prijetno vzdušje, saj smo se srečevali po večini domačini. Med potjo se niti nismo vsi prepoznali. Med nami je bila tudi Tilka Ciber, katera do sedaj  še noben Božični pohod ni izostala, za njo pa je že praznovanje osme dekade življenja. V hipu smo pozabili, da nam je v minulih dveh letih Božični pohod odškrnil Covid. Vseh pohodnikov nas je bilo blizu sto, vendar se bi težko prešteli, saj ko smo eni odhajali, so drugi šele prihajali. Zagotovo čez eno leto spet pridemo.

Zapis: Jože Kraševec 

Foto: Jaslice ob poti (avtor Jože Krašovec)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja