11/09/2023

Gran Paradiso (4061 m), Grajiške Alpe, Italija

V soboto, nedeljo in ponedeljek, 12., 13. in  14. 8. 2023, smo bili na izletu na Gran Paradiso (4061 m), Grajiške Alpe, Italija.

Izhodišče: Le Pont (1960 m).
Višinska razlika: ca. 2200 m.
Trajanje: ca. 14 h.
Pot je bila delno zahtevna tura.
Število udeležencev: 4.

Iz vasi Le Pont smo krenili v zgodnjih jutranjih urah. Do koče Rifugio Vittorio Emanuele II smo hodili po lepo urejeni označeni planinski poti. Od koče smo nadaljevali po poti, ki se v nadaljevanju izgubi med velikimi spranimi balvani granita. 

Za orientacijo služijo številni možici, ki ponujajo več različic poti. Kmalu iz hoje nastane lažje plezanje. Po nekaj urah smo prispeli do zgornjega dela ledenika, od katerega je le še dobra ura hoje do vrha. Na vrhu so se menjali sonce in oblaki.

Po počitku, malici in razgledih smo se podali navzdol po ledeniku, ki je poln razpok in serakov. Seveda v ledeniški navezi, ker je teren zelo nevaren in nepredvidljiv. Kljub temu smo videli gornike, ki so se po ledeniku gibali nenavezani. 

Nekoliko pred iztekom ledenika smo zavili levo proti grebenu, kjer smo se razvezali in pospravili opremo. Od tod smo nadaljevali brez derez, spet po granitu in po dobri uri hoje prispeli do koče Rifugio Vittorio Emanuele II, kjer smo večerjali in prenočili.

Po zajtrku smo se odpravili proti koči Rifugio Federico Chabod. Od tod smo nadaljevali proti prelazu Passaggio del Grand Neyron od koder smo se povzpeli na vrh  tritisočaka Piramide del Gran Neyron. 

Po povratku v kočo Rifugio Federico Chabod smo večerjali in se odpravili spat. Zjutraj smo se podali v dolino in naprej proti domovini.

Niko Bertoncelj
Vodnik PZS PD Krim

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja